Přeslička rolní

Přeslička rolní (Equisetum arvense) je hojně rostoucí, vytrvalá výtrusná bylina, vysoká okolo 10 – 70 cm. Jako rostlinná droga se z přesličky rolní používá nať (herba equiseti). Z účinných látek je třeba zmínit zejména kyselinu křemičitou. Soli této kyseliny jsou důležitými stavebními kameny pojivových tkání, například vazů, kostí, chrupavek, vlasů a nehtů. Nedostatek těchto solí v organismu způsobuje lámavost nehtů, vypadávání vlasů a svědění kůže. 

V léčitelství se přeslička používá pro proplachování močových cest, při infekcích močového traktu (má mírně močopudný účinek), při ledvinových kamenech a kaméncích močového měchýře, zevně při poraněních a popáleninách. Lidové léčitelství také přesličku využívá při onemocněních jako je tuberkulóza, k zástavě zvýšeného krvácení (menstruačního, nosního, plicního a žaludečního), při dně, revmatických onemocněních, vředech, špatně se hojících ranách, křehkých lámavých nehtech, při ztrátě vlasů, aj. Z přesličky se připravují sedací koupele, obklady a samozřejmě i výluh (čaj), který se užívá vnitřně.

 

Přeslička rolní - účinky

  • močopudná, infekce močových cest
  • zánět průdušek
  • plicní tuberkulóza
  • ledvinový písek a kameny
  • pro zástavu menstruačního krvácení
  • revmatická onemocnění
  • dna
  • poranění, popáleniny
  • vředy, špatně se hojící rány
  • lámavost a ztráta vlasů
     

Způsoby přípravy
Čajový nálev z přesličky: 1 vrchovatá lžička přesličky na 1/4 litru vody, spaříme.

Parní zábal z přesličky: Jednu vrchovatou dvouhrst přesličky dáme do síta, které zavěsíme nad hrnec s vařící vodou. Když je nať horká a měkká, zabalíme ji do lněného ručníku a přiložíme na nemocné místo. Bezpodmínečně je nutné všechno teple obalit! Necháme působit více hodin, případně celou noc.

Sedací koupele z přesličky: 100 g přesličky dáme do studené vody na noc, následující den ohřejeme k varu a přilejeme do vany. Doba koupání 20 minut. Neosušit se, mokrý se zabalit do koupacího pláště. Pařit se dále v posteli jednu hodinu. Voda musí při koupeli sahat až nad ledviny.

Tinktura z přesličky: 10 g čerstvé přesličky 14 dní necháme na slunku vyluhovat v 50 g pravé režné. Denně protřepáváme!

Kašový obklad z přesličky: Čerstvá přeslička se dobře umyje a pak se na dřevěné desce rozmělní až na kaši. 

 

Upozornění
Přeslička je sice hojně rostoucí druh, ale je potřeba při sběru dávat pozor, abyste ji nezaměnili za jiné druhy přesliček, např. lesní (E. silvaticum), mokřadní (E. limosum) nebo bahenní (E. palustre), které jsou jedovaté! Sušená nať přesličky rolní je k dispozici zde.