Maca

Maca je superpotravinou, jídlem i léčivou bylinou zároveň, často přezdívanou „peruánský ženšen“ (ač s ním není nikterak příbuzná). Už před více než 2000 lety byla základní součástí jídelníčku původních obyvatel starého Peru, kteří využívali její schopnosti k posílení organismu, zvýšení energie, vytrvalosti a síly.

Jedná se o celoroční rostlinu z čeledi brukvovitých, z níž se konzumují světlé hlízy podobné ředkvičce či pastináku. Roste a pěstuje se ve vysokých nadmořských výškách 3500 – 4500m peruánských a bolívijských And, kde se jí daří nejlépe v drsných klimatických podmínkách.I dnes je významnou potravinou indiánských i hispánských obyvatel Peru, ale stává se pro své téměř zázračné schopnosti čím dál oblíbenější i v Evropě, Japonsku a USA.

Maca se řadí mezi silné adaptogeny, což jsou rostliny zvyšující odolnost organismu vůči stresovým situacím. Fungují na principu udržování homeostázy – rovnováhy všech tělesných systémů, narozdíl od substancí zaměřených na jeden určitý symptom. Jakožto adaptogen, je schopna významně zvýšit energii pokud je to zapotřebí, ale v opačném případě nestimuluje víc než je třeba. Dle vědeckých výzkumů může Maca významně posílit imunitní systém a celkovou tělesnou vitalitu, a jednoduše omlazovat organismus. Maca obsahuje 60-70% sacharidů včetně vlákniny, zanedbatelné množství tuku a 10-14% vysoce kvalitního rostlinného proteinu, složeného z 19 aminokyselin včetně 7 esenciálních. Je velmi významným zdrojem minerálů a to především rostlinného vápníku, železa, draslíku a jodu, a obsahuje dále organickou síru, zinek, mangan, hořčík, fosfor, selen a měď.


Co se týče vitamínů, obsahuje maca vysoký podíl vitamínu C (20g pokryje denní doporučenou dávku), niacinu a vitamínu B6, a obsahuje i řadu dalších B vitamínů, včetně malého množství B12. Maca je rovněž bohatým zdrojem fytosterolů – rostlinných sterolů schopných odbourávat špatný cholesterol (jako jedna z jejich mnoha funkcí). Více však než pro vysoký obsah nutričních látek (kvalitní bílkoviny a minerály) si získala Maca svůj věhlas pro své účinky na lidský organismus.

Vědecké výzkumy prokázaly a potvrdily pozitivní vliv na plodnost a posílení libida, celkovou podporu sexuálních funkcí a impotenci.Po celém světě se rovněž užívá k léčení či zmírnění menstruačních a menopauzálních obtíží. Občas se jí i přezdívá ‚přírodní viagra‘, pro její afrodisiakální účinky a schopnost léčby frigidity. Celkově Maca navozuje rovnováhu hormonálního systému. Další výzkumy přisuzují Mace schopnost zlepšování paměti, zvýšení okysličení krve a nápravy funkce neurotransmitterů v organismu.

Dosud nejsou známy žádné vedlejší účinky či negativní efekty.

Legenda říká, že v dobách největší slávy Incké říše se bojovníci živili Macou před každou bitvou, díky čemuž byli nesmírně silní. Po dobytí měst bylo ovšem bojovníkům Macu zakázáno užívat, aby nebyly porobené ženy vystaveny přílišnému sexuálnímu nátlaku.

V dnešní době se Maca prodává a užívá převážně v podobě kapslí a tablet. To jí dodává nádech lékárenského výživového doplňku a ochuzuje to uživatele o její výjimečné chuťové a kulinářské vlastnosti jakožto potraviny. Macu lze konzumovat v podobě jemně mletého prášku z Macy sušené při nízké teplotě, ve které zůstává celistvou potravinou nezbavenou žádné ze svých součástí. Prášek lze konzumovat samostatně tak jak je, rozpustit jej ve vodě, či přidávat do ovocných koktejlů, čerstvých šťáv, rostlinných mlék, polévek, ovocných salátů, jogurtů, pudingů či zejména do různých dezertů a sladkých kreací. Dodává lehce mléčnou konzistenci i chuť, mírně nasládlou a jemně nahořklou, a proto se hodí ji přiměřeně dosladit například za studena zpracovávaným sirupem z agáve. V Peru se tradičně pije jako ohřátý teplý oslazený nápoj.