Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá je bylina s mnohostranným využitím. Kopřiva disponuje vysokým obsahem proteinů, velkým množstvím minerálů - vápník, hořčík, draslík, železo... Obsahuje dále vitaminy C, B, karoten, chlorofyl, třísloviny, glukokininy, celulózu, acetylcholin, sacharidy, bílkoviny, fytoncidy apod.
 

 

Kopřiva léčí
Kopřiva dvoudomá má čistící, detoxikační, stahující, posilující a antirevmatické účinky. Kopřiva dvoidomá snižuje krevní tlak, používá se u dny a aterosklerózy. Kopřiva je antiseptická, působí antivirově, proti kašli, je vhodná pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu krevního cukru. Kopřiva působí dobře na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Kopřiva se podává u chudokrevnosti na podporu krvetvorby, čistí krev, pomáhá také při vnitřním krvácení. Užívá se při chřipce, léčí močové a dýchací orgány. Na jaře (ale nejen v ten čas) pomáhá kopřiva oživit metabolismus.
 

K vnitřnímu užití se používají odvary z kořenů a nadzemních částí kopřivy - nejčastěji listy, k vnějšímu použití nálevy, odvary a tinktury z kořenů, macerované listy na vosí bodnutí. Kopřiva je významným a oceňovaným pomocníkem k povzbuzení růstu vlasů a proti jejich vypadávání, kopřivová vlasová voda potlačuje svědění vlasové pokožky a tvorbu lupů, vrací lesk tmavým vlasům a světlé vlasy ztmavuje.

 

Kopřiva dvoudomá - sušené listy